با سلام حضور کلیه مخاطبین "دپارتمان تخصصی تربیت بدنی"
من همزمان با مطالعه، ورزش هم می کنم و به باشگاه می روم. می خواستم بدانم که آیا ورزش کردن تاثیری در یادگیری و حفظ بهتر مطالب دارد و همچنین برای مطالعه ی بعد از ورزش چه راهکارهای تغذیه ایی را باید رعایت کنم؟
تحقیقات نشان داده است ورزش کردن چهار ساعت بعد از هر یادگیری حافظه را تقویت میکند. بدین ترتیب که محققین هلندی در یک مطالعه جدید نشان دادند ورزش بعد از مطالعه و یا هر نوع یادگیری دیگر میتواند به تقویت حافظه در به خاطر سپردن مطالب یاد گرفته شده کمک کند. آنها نشان دادند که اگر چهار ساعت بعد از تکمیل یادگیری، فعالیت ورزشی صورت گیرد به یاد آوردن مطالب آموخته شده بعد از گذشت دو روز بهتر صورت خواهد گرفت. در این مطالعه، ورزش بلافاصله بعد از یادگیری تأثیری در حافظه را نشان نداد.
و اما برعکس آن یعنی درس خواندن بعد ورزش توصیه نمی شود زیرا خستگی مانع یادگیری می شود و تغذیه کار چندانی در این مورد نمی تواند انجام دهد. بهتر است برنامه ریزی تان به گونه ای باشد که یک ساعت بعد از فعالیت بدنی کاری به جز درس خواندن انجام دهید تا بدن و مغزتان آمادگی لازم برای یادگیری را به دست آورد.
اما به طور کلی مواد غذایی که به افزایش یادگیری کمک می کنند عبارتند از:
یکی از جالبترین تحقیقات در زمینه خوردن صبحانه که در سال 2003 انجام شد، اثبات کرد کودکانی که در صبحانه خود از نوشیدنیهای شیرین و گرم استفاده میکنند، در انجام تستهای حافظه و توجه، همسطح افراد هفتادساله عمل میکنند. در تحقیق دیگری که توسط «باربارا استووارت» از دانشگاه آستر انگلیس انجام شد، بر نقش بسیار مؤثر لوبیا تأکید شده است. این ماده سرشار از پروتئین به همراه نان در برنامه غذایی روزانه کودکان باعث میشود آنها سختترین تستهای مرتبط با آگاهی فکری را به راحتی انجام دهند.
بعد از صبحانه نوبت به غذاهای اصلی میرسد. دانشمندان بر استفاده فراوان از تخممرغ و سالاد در رژیم غذایی تأکید میکنند. در تخممرغ میزان فراوانی کولین وجود دارد که از این ماده در بدن برای تولید انتقال دهندههای عصبی استیل کولین استفاده میشود. محققان در دانشگاه بوستون با کاهش میزان استیل کولین در مغز متوجه شدند که کمبود این ماده باعث میشود شخص حافظه خود را در زمینه به یاد آوردن الفباء و حروف کلمات از دست بدهد. کمبود این ماده در مغز همچنین میتواند باعث آلزایمر شود و تحقیقات نشان میدهد افزایش این ماده در مغز میتواند روند فراموشی مربوط به پیری را کند کند.
از دیگر غذاهای توصیه شده سالادها هستند. این غذاها دارای مقدار بسیار زیادی آنتیاکسیدان هستند که در آنها میزان فراوان بتاکاروتن، ویتامین E و C وجود دارد. محققان اعلام کردهاند افزایش آنتیاکسیدان در مغز باعث افزایش قدرت یادگیری حتی در سن بالا میشود.
دانشمندان حتی تأثیر دسرها بر فعالیت مغز را هم مورد بررسی قرار دادهاند. آنها بهترین دسر پس از صرف ناهار را ماست میدانند چون به راحتی استرسهای بعدازظهر را برطرف میکند و دلیل آن این است که ماست دارای تیروزین های آمینو اسید است. از این ماده در مغز برای ساخت انتقال دهندههای عصبی و نورآدرنالین استفاده میشود که این دو ماده تأثیر زیادی در برطرف شدن استرس دارند.
توصیه می شود عصرها هم مقدار کمی غذا خورده شود تا گلوکز مورد نیاز مغز آماده شود، البته تأکید آنها بر یک وعده بسیار سبک و مقوی است.
شصت درصد ساختار مغز چربی است، به همین خاطر این قسمت از بدن باید همیشه چرب نگه داشته شود. بهترین گزینه برای این منظور اسید چرب امگا 3 است که این ماده در یکی از لذیذترین غذاهای دنیا به میزان بسیار زیاد وجود دارد یعنی در ماهی. به همین دلیل ماهی بهترین غذای مغز است و مصرف همیشگی آن تأثیر مثبت بسیار زیادی در کارایی مغز دارد.
در پایان روز هم میوههای تازه مانند توت فرنگی و تمشک مصرف شود. میوه ها به خصوص توت فرنگی و تمشک در تقویت حافظه کوتاه مدت تأثیر زیادی دارند.

هر جا که اراده ای، هست... راهی هم هست...
اولین دپارتمان تخصصی و جامع تربیت بدنی و علوم ورزشی
موسسه آموزش عالی آزاد نگاره