صفحه اصلي
رشته تربیت بدنی
کتب و ویدیوهای آموزشی
استخدامی تربیت بدنی
آزمون ها
کلاسها
منابع کنکور تربیت بدنی
دانلود رایگان
درباره ما
سبد خرید
     کلسترول خوب یا بد ؟! و نقش آنها در بیماریهای قلبی و عروقی
  00/01/01
 

 

با سلام حضور کلیه مخاطبین "دپارتمان تخصصی تربیت بدنی"

 

بیماری قلبی-عروقی و نقش کلسترول: مفید یا مخرب؟

با افزایش سن، دیواره داخلی عروق مسئول خونرسانی به قلب به دلیل تشکیل لایه های چربی درآن­ها طور فزاینده ای باریک می­شوند که با نام بیماری سرخرگ کرونری شناخته می­شود. این بیماری پیش رونده می­تواند منجر به کاهش خونرسانی به عضله قلب(ایسکمی)، و در نهایت عدم خونرسانی و حتی حمله قلبی شود.

تاکنون دسته مختلفی از عوامل به عنوان ریسک فاکتورهای این بیماری شناسایی شده اند که می­توان به مصرف سیگار، بی تحرکی جسمانی،عدم کنترل وزن و بالا بودن سطوح کلسترول در بدن اشاره کرد. اما نقش کلسترول در این بیماری همانند یک شمشیر دو لبه است. از طرفی کلسترول در اعمال بسیار مهمی در بدن همچون ساخت غشای سلولی، ساخت ویتامین D ، و هورمون­های فوق کلیوی و جنسی نقش دارد و از طرفی افزایش بیش از حد کلسترول خون می­تواند موجب تصلب شراین شود. برای درک نقش کلسترول در ابتلا به بیماری انسداد عروق قلب، تمایز بین دو نوع مهم لیپوپروتین­ که مسئول حمل چربی­ها در بدن هستند اهمیت دارد. اولین نوع لیپوپروتئین با چگالی بالاست (HDL یا کلسترول خوب) که حداقل مقدار کلسترول را دارد و وظیفه پاکسازی عروق از کلسترول و حمل آن به کبد را دارد و دومین نوع لیپوپروتئین با چگالی پایین ( LDL یا کلسترول بد) است که بیشترین میزان چربی و کمترین مقدار اجزای پروتئینی را دارد. نوع دوم میل ترکیبی زیادی با دیواره شریان­های عروقی دارد و به طور کلی 60 تا 80 درصد کل کلسترول بدن را حمل می­کند. سطوح بالای LDL و مقادیر اندک HDL  فرد را به  شدت در معرض ابتلا به بیماری­های قلبی- عرقی قرار می­دهد. بنابراین آگاهی از مقدار هر یک از این لیپوپروتین ها در بدن برای ارزیابی میزان خطر قلبی عروقی حیاتی است. یکی از بهترین شاخص ­های کلی، نسبت کلسترول کل به HDL- C است که مقدار 3 یا کمتر این شاخص نشان دهنده ریسک پایین و میزان 5 و یا بالاتر نشان دهنده خطر زیاد قلبی عروقی است.


 Cholesterol: Good vs. Bad | Cardiology | Avita Health System

اما چطور می­توان کلسترول بد را کاهش و کلسترول خوب را افزایش داد؟

 اولین و مهم­ترین عامل، کنترل میزان کلسترول کل دریافتی است. به عنوان مثال یکی از غنی ترین منابع کلسترول، زرده تخم مرغ است که  تنها یک عدد از آن به طورمیانگین حاوی حدود 186.5 میلی گرم کلسترول است. این در حالی است که میزان توصیه شده مصرف کلسترول روزانه بین 150 تا 200 میلی گرم می­باشد. هم­چنین منابع چربی­های اشباع وچربی­های ترانس می­توانند سطوح کلسترول خوب را کاهش داده و منجر به افزایش کلسترول بد شوند. بنابراین کاهش مصرف انواع گوشت قرمز، فراورده های لبنی مانند شیر پر چرب، کره ، خامه و بستنی، و همچنین کاهش مصرف روغن­های نباتی از جمله انتخاب­های ساده­ای هستند که به راحتی می­توانند به شما در کنترل سطوح کلسترول و عدم ابتلا به بیماری­های قلبی-عروقی کمک کنند. هم­چنین مصرف به اندازه غلات سبوس دار، حبوبات، جایگزین کردن گوشت قرمز با گوشت ماهی و افزایش فیبر دریافتی بدن از طریق سبزیجات و میوه­ها به شدت در کنترل کلسترول موثر هستند.

 

 

 


 جامعترین و موثرترین منابع مطالعاتی اطلاعات کامل آزمون های آزمایشی ثبت نام آنلاین کلاسها و آزمون های آزمایشی

آلبوم تصاویر فروشگاه آنلاین کتاب دانلود رایگان جزوات نمایندگی های موسسه در سراسر کشور

 

هر جا که اراده ای، هست... راهی هم هست...

اولین دپارتمان تخصصی و جامع تربیت بدنی و علوم ورزشی

موسسه آموزش عالی آزاد نگاره